• واریکوسل
    • تعريف واریکوسل یا واریس ناحیه تناسلی مردان::

      ·  هنگام بروز این عارضه وریدها یا همان سیاه رگ های  ناحیه بیضه گشاد می شوند و اتساع و پیچ خوردگی غیر طبیعی شبکه وریدی بالای بیضه را ایجاد می شود.

      هنگام بروز این عارضه وریدها یا همان سیاه رگ های  ناحیه بیضه گشاد می شوند و اتساع و پیچ خوردگی غیر طبیعی شبکه وریدی بالای بیضه را ایجاد می شود

       

      ·  اپيدميولو‍ژي:

      بيماري در جوانان سنين 15 تا 30 سالگي بروز مي‌كند و15 درصد جوانان دچار واريكوسل هستند، شيوع آن در بيضه چپ شايع‌تر است. بیش از40 -30 درصد مردان نابارور اوليه و در نازایي ثانويه 70% واريكوسل دارند شیوع این بیماری درکودکان زیر ۱۰سال نادر است

      ·  اتيولو‍ژي واریکوسل

      علت اصلي واريكوسل كامل مشخص نشده است.  اختلال در تخلیه رگ ها و یا نارساسس دریچه های رگی بیضه يكي از علل مطرح شده است.

       

      علل هورموني ، ساختاري بدن  در ايجاد اين بيماري دخيل ميدانند . در ۹۰ درصد موارد وار يكوسل طرف چپ  اتفاق مي افتد . طولاني و عمودي بودن مسير سياهرگ بيضه چپ نسبت به سياهرگ بيضه راست ، تخليه سياهرگ بيضه چپ به سياهرگ كليه چپ كه خود تحت فشار سرخرگ مزانتريك فوقاني است و فشار زيادي دارد كه به سياهرگ بيضوي چپ اين فشار منتقل ميشود ، هورمونهاي از آدرنال چپ كه منتقل شده از طريق وريد كليوي به سياهرگ بيضوي چپ را در اين ايجاد اين بيماري دخيل ميدانند .  این عارضه معمولا در مردانی که در طول روز برای مدت طولانی در حالت ایستاده قرار دارند وافراد با قد بلند بيشتر ميباشد . ارثی بودن این عارضه هنوز به اثبات نرسیده است

       

      فيزيو پاتولوژي ،واریکوسل

      دماي بيضه براي توليد و بلوغ  اسپرم هميشه 1 الي 2 درجه سانتي گراد پايين تر از دماي بدن ميباشد . با توجه به اينكه با کاهش جريان خون در وار يكوسل ، حرارت بیضه افزایش و تعادل دماي ناحيه بيضه  بهم ميريزند و مواد اكسيدان و مضر در اطراف و داخل بيضه زياد ميشود . اين تغييرات ،باعث اختلال در حرکت اسپرم ها ، تعداد و تغییر مورفولوژی(شکل ظاهری) آنها  می شود و به این ترتیب مي تواند علت ناباروری باشد.   عدم درمان اين بيماري منجر به كاهش حركت اسپرم‌ها، تعداد و كوچك شدن بيضه و نهايتا ناباروري مي شود

      ·  علايم باليني و تشخيص كلينيكي واریکوسل

      ·    مشاهده یک توده وریدی در ناحیه بیضه و احساس درد در این ناحیه ازجمله علائم این بیماری است، بیشتر بیماران نسبت به این علائم بی توجه هستند.  در اين بيماري وريدهاي بيضه به صورت غيرطبيعي متسع مي‌شوند.. .

      علايم اين عارضه با احساس درد و سنگيني در بيضه همراه است و معمولا درد به ناحيه كليه‌ها منتشر مي‌شود كه با انجام معاينه و سونوگرافي قابل تشخيص است . معاینه این نوع بیماری باید با دست و در دو حالت خوابیده و ایستاده انجام شود.  این کار تنها به خاطر مشخص شدن شدت واریکسول و تفاوت آن در حالت نشسته و خوابیده است.  شدت بیرون زدگی رگ ها به سه گرید تقسیم ميشود كه:

       1. وريد در مانور والسالوا ( زور زدن)  قابل لمس

       2. بدون مانور والسالوا  قابل لمس

       3. بدون مانور والسالوا قابل مشاهده

      سابكلينيكال:  نيز وجود حداقل 2 سياهرگهاي  3 م م   در سونوگرافي است.

       

      سونوگرافي نيز در تشخيص واريكوسل در افراد چاق و موارد ساب كلينيكال كمك كننده است ولي بستگي به سونوگرافيست دارد و كساني كه تجربه زيادي دارند ، به راحتي تشخيص ميدهند. كالر داپلر دقت بيشتري در تشخيص موارد عود كرده دارد و بر گشت خون به داخل بيضه (back flow) در  مانور والسالوا بررسي ميشود.

      ونوگرافي نيز در تشخيص واريكوسل كمك ميكنند ولي تهاجمي است و در ايران استفاده نمي شود و در كشورهاي ديگر فقط در موارد درمان واريكوسل بصورت Angioembulation , انجام ميشود .

       

      ·  درمان واریکوسل: .

      موارد خفيف واريكوسل كه گاه ممكن است تنها با درد همراه باشدبهترين روش جراحي استفاده از روش ميكروسكوپيك است

      بهترين درمان واريكوسل : 

      عمل واريكوسل  ميكرسكوپيك يا ميكروسرجيكال واريكوسلكتومي انتخابي ترين روش براي جراحي وايكوسل در كشورهاي اروپايي و آمريكايي مي باشد . 

       انواع عملهای دیگر جراحي واريكوسل :

      عمل اسكروتال (Scrotal operations  ) :

      در زمانهاي قديم سياهرگهاي بزرگ زير پوست بيضه با نخ بسته ميشد . در اوايل 1900 جراحي باز اسكروتوم كه جراحي بستن كامل عروق شبكه پاپلي فرم و برداشتن اين شبكه سياهرگي در روي بيماران بكار برده شد. اين عمل اختلال  خونرساني بيضه ، بدتر شدن توليد اسپرم و كوچك شدن بيضه بدنبال داشت و با گذشت زمان بالاخره كنار گذاشته شد.

      عمل رتروپريتوئن (  Retroperitoneal operations ):

      عمل رتروپريتوئن واريكوسل با برشي در سطح حلقه اينگوينال داخلي انجام ميشود . عضلات مايل داخلي وخارجي اسپليت ميشود . و عروق اسپرماتيك سياهرگ و سرخرگ در محازات حالب پيدا ميشود . مزيت اين عمل جدا كردن وريدهاي اسپرماتيك در قسمت بالاتر و نزديك نقطه درناژ به وريد كليه ميباشد در اين سطح وريدهاي بزرگ فقط 1 الي 2 عدد هستند و سرخرگ بيضه نيز تقسيم نشده است اين روش عمل هنوز به صورت روتين بخصوص در اطفال انجام ميشود .

      معايب اين روش ميزان عود بالا بخصوص در نوجوانان و كودكان و آن هم بيشتر زماني كه شريان حفظ ميشود ، ميباشد . عود اين روش 15% ميباشد . حفظ شريان 1 الي 1.5 ميليمتري بخصوص در اطفال مشكل است . عمل در يك فرورفتگي عميق انجام ميشود بعلاوه در اين روش حفط عروق لنفاتيك سخت است و تشكيل هيدروسل 7 الي 33% ميباشد . ميزان عود واريكوسل با اين روش در اطفال و نوجوانان 15 الي 45 % است . عود با قطع شريان بيضه به صورت چشمگيري كاهش پيدا ميكند. اگرچه برگشت تاخير در رشد بيضه بعد از قطع عمدي شريان بيضه در كودكان اثبات شده است ولي تاثير قطع اين سرخرگ در توليد اسپرم در آينده نامشخص است . در بالغين قطع دوطرفه سرخرگ باعث آزواسپرمي و كوچك شدن بيضه شده است . سندي براين كه قطع شريان باعث اختلال كاركرد بيضه نميشود ، وجود ندارد .

      عمل Laparoscopic Operations لاپاراسکوپی

      عمل لاپاراسكوپي مشابه عمل باز رتروپريتوئن است . بيشتر مزايا و معايب آن مشابه همين عمل ميباشد . با استفاده از عمل لاپاراسكوپي عروق اسپرماتيك داخلي و واز دفران كه از كانال داخلي اينگوينال پيدا ميشود بزرگنمايي لاپاراسكوپي باعث ميشود كه سرخرگ بيضوي را ببينيم با تجربه فراوان ميتوان لنفاتيك را ديد و حفظ كرد . در ایران هیچ کس توانای حفظ شریان و لنفاتیک ندارند و هیچ فرقی بین لاپاراسکوپیک واریکوسلکتومی و عمل باز و ساده وجود ندارد .یک عمل ساده به یک عمل تهاجمی در لاپاراسکوپی تبدیل می شود .

      واریکوسل , تعريف واریکوسل, اتيولو‍ژي واریکوسل, فيزيو پاتولوژي ،واریکوسل, علايم باليني , تشخيص كلينيكي واریکوسل, درمان واریکوسل

      نظرات شما در مورد این مطلب

      نام :
      وب سایت / پست الکترونیکی :
      نظرات :
      ارسال
  • ارتباط با ما
  • تهران-م ونک- خ ملاصدرا-رو به روی درمانگاه بیمارستان بقیه الله عج-ساختمان 195-واحد 16

    همراه و واتساپ : 09912010822

    تلفن مطب:  02188065162

  • خبرنامه سایت
  • با ما همراه باشید

    با عضویت در خبرنامه ما از جدید ترین تغییرات سایت آگاه شوید .

    آخرین تغییرات و اخبار سایت را مستقیما از اما دریافت نمایید!



    عضویت
  • آمار بازدید

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت برای شخص دکتر اسدی محفوظ است

طراحی | برنامه نویسی | پشتیبانی توسط شرکت پردازشگران یاشیل یاپراق

شرکت پردازشگران یاشیل یاپراق
واریکوسل